Ви, мабуть, думаєте, що цю страву названо за прізвищем якого-небудь видатного французького кухаря мсьє Жульєна, який винайшов його за наказом якогось чергового примхливого і спокушеного в їжі короля ... Ми теж так думали, а виявилося, що жульєн (хоча слово і справді французьке) - це такий спосіб дуже тонкої нарізки овочів. Але в нашій кухні жульєнами чомусь заведено називати різні варіанти страв, запечених під сирною скоринкою. І треба сказати, що подані у витончених кокотницах жульєни, що виділяють чарівні аромати, дійсно не позбавлені французького шику...
Філе риби промийте, обсушіть і наріжте середніми шматочками.
Цибулю наріжте чвертькільцями.
Сир натріть на крупній терці.
У сковороді розігрійте олію (можна використовувати і топлене вершкове масло, в цьому випадку смак страви буде тонше, але при цьому вона може стати дещо жирнуватою), викладіть цибулю, посипте її сумішшю перців і солі і обсмажте до м'якості. Уважно стежте, щоб не пережарити цибулю - вона повинен залишатися дуже м'якою.
До цієї ж сковороди викладіть шматочки форелі, перемішайте і обсмажуйте все ще 2 хвилини.
Присипте рибу з цибулею борошном, добре перемішайте і влийте вершки. Продовжуйте готувати на середньому вогні, постійно помішуючи, поки соус не набуде потрібної густоти - він повинен бути не дуже жирним, але і не дуже густим. При цьому, додатково підливаючи вершки, ви можете регулювати густоту соусу.
Після цього рибу в соусі посоліть і поперчіть за смаком, перемішайте. Розкладіть масу у кокотниці (спеціальні невеликі формочки з довгою ручкою для жульєну) або просто викладіть в одну велику форму.
Посипте тертим сиром.
Запікайте в розігрітій до 180°C духовці, поки сир не розплавиться і на ньому не утвориться золотиста скоринка (приблизно 7 хвилин).
Жюльєн можна подавати просто у кокотницях, посипавши свіжою зеленню кропу. Bon appétit!