"Цвєтаєвський яблучний пиріг"
Кількість порцій - 10
Час приготування - 1 г 20 хв

"Цвєтаєвський яблучний пиріг"

Вважаєте, яблучний пиріг - це завжди щось невигадливе? Пирога, приготованого за нижченаведеним рецептом, це не стосується. Тут вам і тонесенький крихкий прошарок тіста, і ніжний крем, що за консистенцією нагадує пудинг, і запашні шматочки яблук - словом, поєднання максимально вишукане. Цей пиріг назвали "Цвєтаєвським", оскільки саме легендарній поетесі та її сестрі приписують авторство цього рецепта. Краще готувати його з антонівки, але підійдуть і будь-які інші яблука з кислинкою.

Інгредієнти

  • Вершкове масло - 150 г
  • Сметана - 300 г
  • Борошно - 200-360 г
  • Розпушувач - 1,5 ч.л.
  • Яблука - 3-4 шт.
  • Цукор - 200 г
  • Яйця - 1 шт.
  • Ванільний цукор - 1 ч.л.

Етапи приготування

  • 01

    Вершкове масло розтопити і злегка охолодити.

  • 02

    До миски влити вершкове масло і 100 г. сметани, перемішати масу до однорідності.

  • 03

    Поступово ввести до маси борошно (2 ст.л. залишити для заливки), просіяну з розпушувачем. Замісити некруте тісто, розподілити його по дну форми (діаметром близько 18x25 см.), сформувати по периметру бортик з тіста.

  • 04

    Яблука почистити, видалити серцевинки і нарізати яблука тонкими скибочками.

  • 05

    Для заливки з'єднати решту (200 г.) сметани, цукор, ванільний цукор, все ретельно перемішати. Згодом влити до цієї суміші злегка збите яйце. Ще раз все перемішати до однорідності. Поступово ввести 2 ст.л. борошна, перемішуючи, щоб униктути утворення грудочок.

  • 06

    На основу з тіста викласти перший шар яблук, по ньому рівномірно розподілити сметанну заливку, накрити другим шаром яблук і знову нанести заливку.

  • 07

    Випікати пиріг у розігрітій до 180°C  духовці приблизно 50 хвилин.