Існує багато рецептів тірамісу і стільки ж способів його оформлення: наприклад, випечені коржі бісквіту укладають шарами на блюдо, просочують кавовим сиропом, потім покривають кремом; або готовий бісквіт нарізають шматочками в роз'ємну форму, заливають ніжним вершковим кремом; 3-ій варіант - «савоярді» вмочують у суміші кави і вина або ж сиропі з фруктів, викладають у невеликі формочки або креманки і поливають збитими вершками або кремом. Потрібно обов'язково пам'ятати, що через вміст у складі крему з сирих яєць, зберігати цей італійський десерт (назва якого, до речі, перекладається як "підбадьори мене"), рекомендується в холодильнику не більше 2-3 днів.
Перед приготуванням тірамісу покласти маскарпоне в холодильник. Сир для тірамісу повинен бути дуже холодний, інакше крем вийде рідким.
Для класичного рецепту тірамісу обов'язково потрібно взяти яйця кімнатної температури і відокремити білки від жовтків.
Збити в окремому посуді міксером жовтки з половиною цукру до світло-жовтого кольору.
Білки збити з пудрою, що залишилася, до дуже міцної густої піни.
З'єднати сир з жовтками, перемішати.
Поступово змішати, тобто додати збиту суміш з білків, перемішуючи обережно, щоб не порушити структуру білкової маси.
Викласти шар печива, щільно один до одного в прямокутну форму або прямо на блюдо, і зверху з ложки кожне печиво потрошку полити сумішшю лікеру і кави.
Покрити печиво рівним шаром половини крему.
Знову укласти інші бісквітні палички і розрівняти по всій їх поверхні залишок крему.
Прибрати тірамісу в холодильник на 6-8 годин для просочення.
Потім за допомогою сита посипати його какао, натертим шоколадом або шоколадною крихтою.
Нарізати готовий тірамісу на окремі порції і подати до столу.