Рататуй
Кількість порцій - 1
Час приготування - 1 г

Рататуй

Рататуй родом з Ніцци. Спочатку цю страву готували тільки бідні селяни в літню пору, тому що для приготування страви потрібні свіжі овочі. При чому брали всі овочі підряд, які тільки потрапляли під руку. У Провансі цю страву вважають буденною. З часом в неї стали додавати баклажани окрім інших традиційних інгредієнтів. Рататуй багатий на різні спеції - це прованські трави. Ця страва базується в першу чергу на овочах: м'які баклажани, перчик, помідори, кабачки і цукіні. Загалом, це повний набір смачних і корисних овочів; вони містять в собі багато вітамінів і мікроелементів, якими слід запасатися влітку. Рататуй може бути як головною стравою, так і закускою.

Інгредієнти

  • Помідор - 1 кг.
  • Болгарський перець - 2 шт.
  • Баклажан - 1 шт.
  • Кабачок - 1 шт.
  • Цукіні - 1 шт.
  • Цибуля - 2 шт.
  • Часник - 3 зубчика
  • Оливкова олія - 8 cт. л.
  • Червоне десертне вино - 100 мл.
  • Сік лимона - 1 шт.
  • Свіжа петрушка - 5 ложок
  • Свіжий базилік - 5 ложок

Етапи приготування

  • 01

    Помити баклажан і порізати його кубиками.

  • 02

    Посипати його сіллю і покласти на 25 хв. у друшляк, щоб витік сік.

  • 03

    Очистити помідори від шкірки, порізати на 4 частини і витягти насіння.

  • 04

    Цибулю, цукіні, перець і кабачок окремо порізати кубиками.

  • 05

    На великій сковороді розігріти олію. Додати цукіні і кабачок, тушкувати 4-6 хв, поки вони не підрум'яняться. Відцідити їх і перекласти в чисту каструлю.

  • 06

    На сковорідку додати 2 ложки свіжої оливкової олії і тушкувати перець протягом 5 хвилин. Після цього перекласти його в каструлю.

  • 07

    Вимитий і висушений баклажан тушкувати на 3-4 ложках гарячої олії. Слід уважно стежити, щоб він не пригорів. Через 6-8 хвилин, коли баклажан злегка підрум'яниться і стане м'яким, перекласти його в каструлю до інших овочів.

  • 08

    На сковороду додати 3 ложки оливкової олії і смажити на ній цибулю і тертий часник. Далі додати вино і чекати, поки воно випарується. Після чого додати помідори, кмин і 2 ложки петрушки. Готувати на маленькому вогні 8-12 хв.

  • 09

    Потім додати всі овочі і тушкувати на маленькому вогні 12 хв. Коли овочі будуть м'якими, зняти їх з вогню і делікатно помішати, додаючи петрушку, що залишилася і 4 ложки базиліка.

  • 10

    В кінці рататуй приправити за смаком сіллю, перцем, свіжовичавленим лимонним соком і рештою базиліку.

  • 11

    Спосіб подачі: страву можна подавати гарячою, або холодною. До цієї страви ідеально підійде хрусткий французький багет або макарони.