Португальські тістечка під назвою pastel de nata надзвичайно популярні не тільки у себе на батьківщині, але й у Канаді, Австралії, Люксембурзі, Франції, США - завдяки іммігрантам з Португалії, які привозили з собою улюблений рецепт. За переказами, ці тістечка винайшли католицькі ченці. Справа в тому, що в Середні століття найбільше яєць вироблялося в монастирських господарствах - білки використовували у виноробстві для виробництва знаменитого порто, а також для накрохмалювання чернечих одягів. А з жовтків - не пропадати ж добру! - монахи навчилися готувати всяку смакоту. Зокрема, і такі чудові тістечка.
Борошно (200 г) просійте в широку миску.
Додайте сіль і масло і все порубати ножем у дрібну крихту.
Влийте 5 ст.л. крижаної води і швидко замісіть м'яке тісто. Скачайте його ковбаскою і розріжте на 6 шматочків.
Кожну частину розкачайте в коло і викладіть в порційні формочки для кексів. Поставте на 30 хвилин у холодильник.
Тим часом духовку нагрійте до 250°C.
Для крему білки відокремте від жовтків (білки нам не знадобляться). Жовтки розітріть в каструльці з цукровою пудрою і рештою борошна.
Вершки з цукром і ваніліном доведіть до кипіння. Вершки трохи остудіть і влийте, швидко помішуючи, в жовткову суміш.
Коли маса стане однорідною, знову поставте каструльку на повільний вогонь і проваріть до загустіння. Трохи остудіть.
Формочки з тістом дістаньте з холодильника і заповніть отриманим кремом на 2/3 висоти. Поставте в розігріту духовку і випікайте приблизно 15-20 хвилин.
Готові тістечка при подачі можна посипати цукровою пудрою і корицею.