З усього розмаїття домашньої випічки пироги, напевно, найактуальніші та найпопулярніші. Мабуть, це викликано тим, що тісто для пирогів готується дуже легко і швидко, не треба довго возитися з дріжджами, та й пироги самі по собі не надто важкі, якраз для сімейної вечері. Пиріг з грушами хороший тим, що він не вимагає від вас особливих умінь у кулінарії. Груші - це фрукт, який завжди є під рукою і його легко знайти в магазині. Але чомусь найчастіше зустрічаються пироги саме з яблуками, а не грушами. Хоча вони теж дуже соковиті і насичені вітамінами. Що ж стосується мигдалю, то тут і говорити багато не треба. Горіхи дуже важливі в нашому раціоні, а особливо, якщо вони такі ароматні та приємні на смак.
Вершкове масло (110 г.) нарізати кубиками, викласти у велику миску, просіяти туди ж борошно.
Порубати все ножем до стану крихти, додати 3 ч.л. холодної води і замісити тісто. Як тільки воно стане однорідним і еластичним, скачати його в кулю, загорнути в харчову плівку і прибрати в холодильник.
Тим часом розігріти духовку до 190°C.
Приготувати мигдалеву начинку. Мигдаль злегка підсмажити на сухій сковороді. Остудити і подрібнити блендером до стану дуже дрібної крихти. Додати до мигдалю 25 г. м'якого вершкового масла та цукор і знову перетерти все блендером до кремоподібного стану. Додати в цю масу одне ціле яйце і один білок (жовток не знадобиться) і все добре збити.
Дістати з холодильника тісто, викласти його в змащену маслом форму для пирога, сформувавши бортики по краях. На тісто викласти мигдалеву начинку.
Груші очистити від шкірки, розрізати навпіл і видалити сердцевинки. З лимона віджати сік і полити їм половинки груш.
Кожну половинку нарізати тонкими часточками поперек. За допомогою лопатки для торта перенести груші і викласти їх на мигдалеву начинку сердцевинкою вниз. Злегка натиснути на основу кожної груші, щоб часточки лягли у вигляді "драбинки".
Поставити форму в розігріту духовку і запікати пиріг приблизно 50-55 хвилин, до золотисто-коричневого кольору.
Для глазурі в маленьку каструльку викласти джем, розбавити 1 ч.л. води (або більше, за необхідністю) і трохи прогріти його. До речі, замість води можна також використовувати бренді.
Змастити отриманою глазур'ю поверхню пирога. При подачі його можна також злегка посипати цукровою пудрою.