Пиріг з грушами і мигдалевим кремом
Кількість порцій - 6
Час приготування - 1 г 25 хв

Пиріг з грушами і мигдалевим кремом

З усього розмаїття домашньої випічки пироги, напевно, найактуальніші та найпопулярніші. Мабуть, це викликано тим, що тісто для пирогів готується дуже легко і швидко, не треба довго возитися з дріжджами, та й пироги самі по собі не надто важкі, якраз для сімейної вечері. Пиріг з грушами хороший тим, що він не вимагає від вас особливих умінь у кулінарії. Груші - це фрукт, який завжди є під рукою і його легко знайти в магазині. Але чомусь найчастіше зустрічаються пироги саме з яблуками, а не грушами. Хоча вони теж дуже соковиті і насичені вітамінами. Що ж стосується мигдалю, то тут і говорити багато не треба. Горіхи дуже важливі в нашому раціоні, а особливо, якщо вони такі ароматні та приємні на смак.

Інгредієнти

  • Борошно - 200 г
  • Вершкове масло - 135 г
  • Вода - 4 ч.л.
  • Мигдаль - 100 г
  • Цукор - 1/4 склянки
  • Яйця - 2 шт.
  • Абрикосовий джем - 4 ч.л.
  • Груші - 3 шт.
  • Лимон - половинка

Етапи приготування

  • 01

    Вершкове масло (110 г.) нарізати кубиками, викласти у велику миску, просіяти туди ж борошно.

  • 02

    Порубати все ножем до стану крихти, додати 3 ч.л. холодної води і замісити тісто. Як тільки воно стане однорідним і еластичним, скачати його в кулю, загорнути в харчову плівку і прибрати в холодильник.

  • 03

    Тим часом розігріти духовку до 190°C.

  • 04

    Приготувати мигдалеву начинку. Мигдаль злегка підсмажити на сухій сковороді. Остудити і подрібнити блендером до стану дуже дрібної крихти. Додати до мигдалю 25 г. м'якого вершкового масла та цукор і знову перетерти все блендером до кремоподібного стану. Додати в цю масу одне ціле яйце і один білок (жовток не знадобиться) і все добре збити.

  • 05

    Дістати з холодильника тісто, викласти його в змащену маслом форму для пирога, сформувавши бортики по краях. На тісто викласти мигдалеву начинку.

  • 06

    Груші очистити від шкірки, розрізати навпіл і видалити сердцевинки. З лимона віджати сік і полити їм половинки груш.

  • 07

    Кожну половинку нарізати тонкими часточками поперек. За допомогою лопатки для торта перенести груші і викласти їх на мигдалеву начинку сердцевинкою вниз. Злегка натиснути на основу кожної груші, щоб часточки лягли у вигляді "драбинки".

  • 08

    Поставити форму в розігріту духовку і запікати пиріг приблизно 50-55 хвилин, до золотисто-коричневого кольору.

  • 09

    Для глазурі в маленьку каструльку викласти джем, розбавити 1 ч.л. води (або більше, за необхідністю) і трохи прогріти його. До речі, замість води можна також використовувати бренді.

  • 10

    Змастити отриманою глазур'ю поверхню пирога. При подачі його можна також злегка посипати цукровою пудрою.