Котлети по-київськи
Кількість порцій - 2
Час приготування - 1 г

Котлети по-київськи

Ця вишукана страва відома далеко за межами одного міста. Більше того, всіма улюблені котлетки по-київськи давно стали одним із символів української кухні поряд з борщем і голубцями. Вони являють собою злегка відбите філе курки, в яке загортають шматочок охолодженого вершкового масла із зеленню (тертим сиром, грибами). По одному з варіантів приготування страви в котлету закріплюють курячу кісточку або використовують філейну частину з кісткою від крильця. Соковита вершкова начинка, рясне панірування і неймовірно хрустка скоринка вигідно виділяють пропоновану страву серед інших різновидів котлет. Страва вимагає чималої вправності, але повірте, результат виправдає всі Ваші очікування.

Інгредієнти

  • Куряче філе - 4 шт
  • Вершкове масло - 40 г
  • Яйця - 1 шт
  • Борошно - 4 ст.л.
  • Сухарі панірувальні - 60 г
  • Соняшникова олія - 50 мл
  • Зелень петрушки - 20 г
  • Лимон - чверть
  • Чорний перець мелений - за смаком
  • Сіль - 0,5 ч.л.

Етапи приготування

  • 01

    Петрушку дрібно посікти ножем.

  • 02

    Масло покласти в миску і порізати на частини, додати петрушку, лимонний сік і сіль розведену в 1 ст. л. гарячої води. Все добре розтерти ложкою до однорідної маси.

  • 03

    На дошку покласти пергаментний папір і на ньому сформувати з масла прямокутник товщиною 1 см. Покласти масло в морозильну камеру на 15-20 хв.

  • 04

    Товсту частину великого філе обов'язково підрізати ножем так, щоб філе відкрилось як "книжка".

  • 05

    Розгорнути філе.

  • 06

    Взяти два шматки харчової плівки, змочити у воді. Першим застелити дошку, викласти підготовлене філе і щільно закрити іншим шматком плівки. Відбивати можна пляшкою, качалкою чи плоским боком молотка для м'яса, щоб не прорвати волокна філе. Товщина відбитого філе повинна бути 5-7 мм.

  • 07

    Відбите філе з обох боків посолити і поперчити.

  • 08

    Всі відбиті і приправлені філе викласти на тарілку, щільно накрити харчовою плівкою і поставити в холодильник. В холодильнику витримайте від 30 хв. і довше (можна залишити на ніч).

  • 09

    Просолене філе розкласти на дошці. Масло вийняти з морозильної камери, розрізати на необхідну для котлет кількість шматків. Ближче до лівого краю покласти шматок масла в перерізі 1х1 см, а довжину регулюйте за шириною вашого філе.

  • 10

    Масло загорнути у філе як налисник.

  • 11

    Для панірування приготуйте одну тарілку з борошном, одну з панірувальними сухарями і одну із яйцем, збитим з невеликою кількістю води.

  • 12

    Запаніруйте котлету спочатку в борошні, потім в яйці і в сухарях (паніровка повинна бути щільною і покривати котлету з усіх боків). Запаніровані котлети викладіть у посудину, дно якої присипте панірувальними сухарями. Щоб при смаженні не злізла паніровка покладіть запаніровані котлети в холодильник на 2-3 год. щоб підсохло яйце, або, якщо часу на це немає, то в морозильну камеру на 15-20 хв. щоб яйце підмерзло.

  • 13

    В сковорідці розігрійте суміш олії і вершкового масла в співвідношенні 1:1. Шар жиру на сковорідці повинен бути не меньшим за 1 см. На великому вогні обсмажте котлету з двох боків до рум'яної скоринки (приблизно 4 хв.). Обсмажені котлети викладіть у деко і покладіть у розігріту до 180°С духовку, випікайте до готовності 15-20 хв.