Кнедлики зі шпинату
Кількість порцій - 6
Час приготування - 1 г 45 хв

Кнедлики зі шпинату

Кнедлики - це порівняно "молода" страва, оскільки з'явилася вона в XIX столітті на території нинішніх Чехії та Словаччини. Але це не завадило їй стати дуже популярною і навіть традиційною в тих країнах. Не відомо точно, правда, чому саме слово прийшло з німецької мови, але це ж і не найголовніше. Справа в тому, що в цій страві дуже незвичайний спосіб приготування. У класичному варіанті - це тісто або картопля проварені дуже швидко в киплячій воді. Але ми вирішили піти далі, тому наш рецепт відрізняється від звичного. У кнедлики зі шпинатом дуже багато різних інгредієнтів. Одні з них роблять страву досить ситною, а інші - корисною.

Інгредієнти

  • Свіжеморожений шпинат - 1 кг
  • Булочки - 2 шт.
  • Житній хліб - 80 г
  • Молоко - 150 мл
  • Цибуля - 1 шт.
  • Вершкове масло - 100 г
  • Сир емменталь (можна замінити іншим сиром) - 180 г
  • Яйця - 2 шт.
  • Гречане борошно - 60 г
  • Петрушка - 5-7 гілочок
  • Часник - 1 зубчик
  • Овочевий або курячий бульйон - 300 мл
  • Пармезан для подачи - 50 г
  • Мускатний горіх - дрібка
  • Чорний перець - за смаком
  • Сіль - за смаком

Етапи приготування

  • 01

    Шпинат разморозьте, якщо це цілі листя - дрібно порубіть їх.

  • 02

    Булочки наріжте невеликими квадратиками завтовшки 0,5 см. Житній хліб подрібніть в крихту в блендері або кухонному комбайні.

  • 03

    Молоко трохи підігрійте. З'єднайте житній хліб і булочки і влийте молоко.

  • 04

    Сир наріжте маленькими кубиками.

  • 05

    Листя петрушки, цибулю і часник дрібно порубіть. Розтопіть на сковороді 30 г вершкового масла і пасеруйте в ньому петрушку, цибулю і часник, трохи згодом введіть шпинат і продовжуйте пасерувати ще пару хвилин.

  • 06

    Отриману масу з'єднайте в мисці з хлібною крихтою, перемішайте. Додайте яйця, гречане  борошно, сир, спеції і сіль і все  перемішайте. Накрийте цю масу кришкою і залиште на 45 хвилин.

  • 07

    Змочіть руки і сформуйте 18 кнедликів діаметром 4 см.

  • 08

    Доведіть воду до кипіння, підсоліть і опустіть в неї отримані кнедлики. Дайте їм трохи покипіти, потім зменшіть вогонь, накрийте кришкою і залиште їх варитися протягом ще приблизно 15 хвилин. Дістаньте кнедлики шумівкою і викладіть на серветку, щоб вони обсохли.

  • 09

    До сковороди влийте бульйон, додайте 80 г вершкового масла, викладіть кнедлики і дайте їм покипіти. Періодично перевертайте їх. Продовжуйте тушкувати до практично повного випаріння рідини.

  • 10

    Дістаньте кнедлики, полийте залишилися бульйоном. Пармезан натріть. Розкладіть кнедлики по тарілках, посипте пармезаном і подавайте.