Кисіль - це стародавній напій слов'ян. Його варили ще на Русі. Звідти й назва пішлf. Раніше кисіль варили з вівса. А солодкі (із фруктів і ягід) почали варити набагато пізніше, коли світу став відомий картопляний крохмаль. Вівсяні, житні, пшеничні киселі відносяться до дуже стародавніх російських страв. Їм більше 1000 років. Їх навіть описували літописці у своїх повістях. Коли почали варити солодкий кисель, тоді і з часом з'явився рецепт журавлинного. Не дивлячись на те, що ця ягода кислувата, все ж кисіль із журавлини досить популярний, так як ягода ця дуже корисна і містить багато вітамінів. Відмінний десерт буде до речі після приємної сімейної вечері.
Ягоди переберіть та промийте. Якщо ви використовуєте заморожену ягоду, дайте їй відтанути.
Розімніть ягоди товкачиком.
Викладіть ягідну масу на марлю і відіжміть сік. Отриманий сік поставте в холодильник.
Ягідну масу,що лишилась пілся віджиму, викладіть в каструлю, залийте 1 л гарячої води і проваріть 5 хвилин.
Потім цей відвар процідіть, додайте цукор і варіть до його розчинення.
Крохмаль розведіть водою, влийте в сироп і, помішуючи, доведіть його до загустіння.
Після чого влийте журавлинний сік, добре все перемішайте і зніміть з вогню. Подавати кисіль можна в склянках, краї яких прикрашені цукром або цукровою пудрою.