Щоб точніше передати смак цього кексу (а перед їжею по-справжньому апетитною всі слова бліднуть і тушуються, тому нехай ваша уява сама намалює потрібний образ) - ми попросимо вас уявити, що ви прийшли в гості до найкращих друзів, яких не бачили дуже давно, і п'єте чай із кексом (між іншим, за рецептом бабусі), і розлітається він стрімко. По-перше, тому що розмова цікава, по-друге, тому що кекс просто тане в роті. І начебто вже все з'їдено, а ви все сидите за столом і розмовляєте, і на душі тепло ... Ось такий у нього смак: домашній, в міру солодкий, повний ніжності й затишку.
Духовку нагрійте до 180°C.
Вершкове масло розріжте на кілька шматочків, покладіть в каструльку і поставте її в гарячу духовку, щоб розтопити масло.
Тим часом добре збийте яйця з цукром, ваніліном і сіллю.
Влийте розтоплене масло (воно має бути трохи теплим, але не гарячим!). Все добре перемішайте.
Всипте соду і зверху відразу ж залийте її соком, вичавлюючи його з апельсина (в цьому рецепті замість апельсина ви також можете використовувати лимонний сік і цедру). Загашену соду перемішайте з основною масою до однорідності.
Решту шкірки апельсина натріть на дрібній терці для отримання цедри.
Введіть в тісто сир і цедру. Якщо ви будете використовувати родзинки і курагу, то родзинки попередньо потрібно замочити, а курагу нарізати на шматочки, і також додати в тісто на цьому етапі. Все ще раз злегка збийте міксером. Потім просійте в цю масу борошно і все добре перемішайте. У вас повинно вийти в'язке і плинне тісто.
Форму для кексу змастіть вершковим маслом і злегка посипте борошном. Вилийте в неї тісто і випікайте в розігрітій духовці приблизно 30 хвилин. Готовність перевірте дерев'яною паличкою. Коли кекс буде готовий, при бажанні, його можна полити розтопленим шоколадом або глазур'ю або посипати цукровою пудрою.