Картопляні кнедлики
Кількість порцій - 4
Час приготування - 1 г 20 хв

Картопляні кнедлики

Така нехитра страва, як кнедлики, існує в багатьох кухнях наших європейських сусідів, чи то німці, словаки, чехи, австрійці (а якщо додати сюди ж близькі їм галушки, кльоцки або ньокки, то географія страви помітно розширюється). Кнедлики можуть подаватися у складі супу, слугувати повноцінним другим і навіть, при додаванні солодких начинок, перетворитися на десерт. Загалом, можливо, й не зовсім справедливо називати цю страву "нехитрою", але те, що вона справді народна і улюблена, - це правда. Сьогодні ми готуємо найпростіші кнедлики - з картоплі з хлібною начинкою. Отже, починаємо качати колобки!

Інгредієнти

  • Картопля - 1,2 кг
  • Молоко - 0,5 склянки
  • Яйця - 1 шт. (може знадобитись 2 шт.)
  • Мускатний горіх - за смаком
  • Картопляний крохмаль - 2 ст.л. (може знадобитись трохи більше)
  • Вершкове масло - 70 г
  • Білий хліб - 50 г
  • Булочка - 1 шт.
  • Сіль - за смаком

Етапи приготування

  • 01

    Очистіть картоплю. Натріть на терці 800 г картоплі. Викладіть її в миску, залийте холодною водою і залиште на 30 хвилин.

  • 02

    Другу частину картоплі (400 г) відваріть до готовності, влийте молоко і приготуйте пюре.

  • 03

    З сирої картоплі злийте воду, викладіть на рушник і промокніть.

  • 04

    Викладіть картоплю в миску, додайте картопляний крохмаль, пюре, яйце, мускатний горіх і сіль. Все добре вимісіть.

  • 05

    У каструльці доведіть до кипіння воду, підсоліть.

  • 06

    Злегка змочіть руки і зліпіть з картопляної маси кнедлики розміром з тенісну кульку.

  • 07

    У киплячій воді відваріть перший пробний кнедлик протягом 25 хвилин, накривши каструлю кришкою. Коли кнедлик буде готовий, він спливе на поверхню. Якщо він вийшов занадто м'яким і розпадається, додайте в тісто ще трохи крохмалю, якщо ж дуже крутий - ще одне яйце.

  • 08

    Хліб наріжте дрібними кубиками. На сковороді розтопіть і розігрійте 20 г вершкового масла і обсмажте в ньому хлібні кубики на середньому вогні до золотистого кольору.

  • 09

    Потім з картопляної маси сформуйте ще 8 кнедликів (кожен розміром з тенісний кульку), зробіть у них невеликі поглиблення і в кожну кульку вкладіть трохи підсмаженого хліба. Добре заліпите поглиблення і знову надайте кулькам правильну форму. Відваріть кнедлики в киплячій підсоленій воді 20-25 хвилин, накривши каструлю кришкою.

  • 10

    З булочки вийміть м'якуш. Залишилося вершкове масло розтопіть на сковороді і підсмажте в ньому м'якуш до золотистого кольору.

  • 11

    Дістаньте кнедлики шумівкою і обсушіть на серветці. Для подачі розкладіть кнедлики по тарілках, полийте обсмаженим м'якушем і вершковим маслом.