Фокача - традиційний італійський дріжджовий хліб, який іноді порівнюють з піцею. Історики справедливо вважають, що фокача - прародителька піци і іноді важко вловити грань між ними: в піці головне начинка, а в фокачі - сама перепічка. Сьогодні фокача займає гідне місце в італійській кулінарії, часто замінюючи хліб. У різних регіонах Італії існують свої традиції її приготування. Фокача може бути круглою або прямокутною, тонкою або товстою. В цілому це перепічка без начинки на поверхні або з начинкою всередині: з сиру, томатів, фруктів. Класична фокача з сиром, запропонована в даному рецепті, подається до закусок, салатів, супів, м'ясних страв і відмінно поєднується з томатним соусом, кетчупом.
Нарізати цибулю півкільцями і поставити маринуватися у винному оцеті. Сир рікота натерти на дрібну тертку. Сир пармезан, два зубчики часнику, і петрушку подрібнити в блендері.
Тісто розділити навпіл, частину скачати в кулю. Одну частину розкачати в коло, наколоти по всьому діаметру виделкою і помістити у форму для запікання, змащену маслом. Викласти більшу частину сирної суміші на основу фокачі.
Промариновану цибулю викласти поверх сиру.
Сир рікота рівномірно розподілити поверх цибулі і злегка прим'яти його руками. Посипати фокачу рештою сирної суміші, поперчити і збризнути оливковою олією.
Розкачати другу частину дріжджового тіста в млинець, накрити ним фокачу і акуратно защипити краї.
Змастити тісто оливковою олією, наколоти виделкою і поставити у форму в попередньо розігріту духовку на 15-20 хвилин, температура 180°C.
Готову страву викласти на тарілку.