Нехай вас не лякає така довга інструкція, насправді приготування квасу - заняття дуже захопливе, справжня кухонна алхімія. Адже кожного разу, хоч і приготований за одним і тим самим рецептом, цей напій виходить трохи іншим: часто це залежить від гатунку хліба, родзинок, якості дріжджів, кількості цукру, а можливо, і від вашого настрою. Тож в решті решт, формула ідеального квасу у кожного своя, але сподіваємося, наш рецепт послужить для неї гарною основою. Принаймні, нас він ніколи не підводив - квас виходить різким, в міру солодким, з хлібним ароматом і приємною карамельної нотою. Словом, напій прекрасний у всіх відношеннях!
Духовку розігрійте до 220°C.
Хліб наріжте скибочками і сушіть в духовці до утворення темно-коричневого кольору (близько 15 хвилин).
Тим часом у великій каструлі доведіть до кипіння 4 л води.
Як тільки хліб підсмажиться до потрібного стану, дістаньте його з духовки, залишивши 2-3 шматочки. Духовку не вимикайте. Доведіть решту сухариків до дуже темного, майже чорного кольору - вони потрібні будуть для того, щоб надати квасу густого темного відтінку.
У киплячу воду викладіть всі сухарики і зніміть каструлю з вогню. Приблизно через 2-3 хвилини - як тільки квас набуде темного кольору, горілі сухарики видаліть. Колір квасу ви можете регулювати на свій смак: якщо ви любите світлий квас, горілий хліб можна не класти. Але в будь-якому випадку цей хліб потрібно обов'язково видалити з напою, щоб він не почав гірчити.
У каструлю з сухариками всипте цукор (кількість цукру ви можете регулювати на свій смак), добре перемішайте. Можна покласти цукор частинами, зачерпуючи воду з каструльки, розчиняючи в ній цукор і вливаючи воду назад.
Отриманий розчин остудіть. Щоб прискорити процес, можна поставити каструлю в ємність з холодною водою.
Коли розчин буде ледве теплим, зачерпніть приблизно півсклянки рідини, розчиніть в ній дріжджі, влийте розчин з дріжджами назад.
Ще раз все добре перемішайте, накрийте каструлю рушником або марлею, обв'яжіть по периметру. Поставте в тепле темне місце для бродіння на добу і ще одну ночь (можна поставити каструлю в кухонний стіл).
По закінченню цього часу вранці, натягнувши на горлечко ємності марлю, перелийте отриману рідину по банках і всипте в кожну по жмені родзинок. Він надає напою додаткової різкості і підсилює бродіння. Спробуйте напій на смак - при бажанні на цьому етапі його можна підсолодити, додавши більше цукру. Накрийте банки блюдцями (але не кришками) і приберіть в холодильник ще на добу (мінімум на ніч).
По закінченню цього терміну на дно банок збереться осад, його потрібно зберегти - перелийте квас через марлю в інші ємності (банки чи пляшки), намагаючись не збовтувати його (осад збережіть).
У кожну банку знову покладіть родзинки, накрийте кришками і приберіть в холодильник - довгоочікуваний квас готовий!
З осаду, який залишився на дні банок, можна приготувати другу порцію квасу - вона виходить ще смачніше, такий квас буде більш зрілим. Для цього треба повторити всю процедуру, але дріжджів на цей раз взяти трохи менше, близько 20 г.